April 2020 - 1

Week 14
Met een prachtige week vol warmte en zon in het verschiet, was het zondag eindelijk warm genoeg om even alle ramen door de handen te laten gaan. Ze doen het fantastisch.
Gisteren heeft het grootste volk een honingzolder met al uitgebouwde ramen gekregen. In de broedkamer zit 8 ramen met broed, voornamelijk werksterbroed en op de uiterste ramen ook een klein beetje darrenbroed. Volledig volgens de boekjes. Over een paar dagen zet ik er ook een verdieping onder, zodat het broednest nog verder kan groeien. De koningin in dit volkje is zoals gebruikelijk weer niet te vinden, ze moet haast wel een sprintkampioene zijn.
Het kleinste volk doet ook hard haar best. Het is een wat pittiger volkje wat je echt met veel rust moet benaderen, niet geschikt voor mensen die wat angstig zijn. Ga je te snel dan laten ze dat direct weten. Mooie training voor mezelf, gecontroleerd ademhalen, langzame bewegingen, geen overbodige bewegingen, goed observeren. Helemaal leuk dat mijn dochter ook zonder angst met dit volkje durft te helpen en het ook beheerst doet. Heel trots! Een paar weken geleden was er nog nauwelijks activiteit en vreesde ik dat het volk verloren was, maar inmiddels 4 raampjes met broed. Om het broednest wat te helpen en meer kans te geven om te groeien heb ik de ramen met broed in het midden gehangen. Aan de ene kant hebben ze een vol raam voer en aan de andere kant heb ik een raam vol voer eruitgehaald en vervangen voor uitgebouwd bouwraam. Er zit nog een grote krans met voer rond het broednest en samen met raam wat ik heb laten hangen hebben ze ruim voldoende beschikbaar. Het raam wat ik eruit heb gehaald heb ik opgeslagen voor later gebruik, komt vanzelf van pas bij een zwerm of uitbreiding. Al met al zeer tevreden!