Januari 2020

In de ochtend en avond heerst een kalme rust, maar zodra de temperatuur iets oploopt zijn er toch een paar dames die dapper de schutting overvliegen, deze bijen ontlasten zich uit de buurt van de kast. Het is zo koud dat het maar enkele bijen zijn die dit per dag doen, over een paar weken op de eerste mooie lentedag gaan ze massaal naar buiten.
De kasten zelf laten we nu nog dicht, elke verstoring kan ervoor zorgen dat het bijenvolk de winter niet doorkomt. Ze zorgen zelf voor een opgeruimde kast. Overleden bijen worden op koude dagen net voor de vliegplank gelegd, als de temperatuur iets hoger is worden deze bijen verplaatst... verder weg van de kast. Zo zorgen ze ervoor dat spechten, mezen en spitsmuizen niet bij de kast komen roven.

Het is warm deze winter en dat is buiten goed te zien. Behalve de normale doorbloeiers zoals madeliefjes, paarse dovenetel en duizendblad en winterbloeiers zoals de hazelaar, sneeuwklokjes en Helleborus zien we ook nu ook al soorten bloeien die normaal gesproken pas later hun bloemen openen. Zo heb ik al de eerste krokussen en paardebloemen gezien en de meest bijzondere vondst van deze week onderstaande goudsbloem snel op de foto gezet.
82325440_143059297151840_8299338354588123136_njpg