Juni 2020 - 1

Het is alweer een maand geleden dat ik voor het laatst wat had gepost op deze pagina. Hoog tijd dus voor een update.
Inmiddels bewapend met een epipen kijk ik meestal aan de buitenkant van de kast hoe het met de bijen gaat. En dat ging de afgelopen maand niet over rozen...

Er staan inmiddels in de tuin drie bijenkasten, waarvan er 1 had gezwermd. Deze zwerm heeft een mooie thuis gevonden in de derde kast en doet het goed.
Maar in de kast die had gezwermd zou een nieuwe koningin het moeten overnemen.
De koningin die het moet overnemen gaat een paar keer op bruidsvlucht, maar helaas was ze tijdens een van haar bruidsvluchten een lekker maaltje voor een hongerige vogel. Soms maken de werksters dan alsnog een nieuwe koningin uit een geschikt eitje, maar dat lukte ze helaas niet en dus waren ze zoals we dat noemen hopeloos moerloos.
Heel vervelend want daardoor ook extreem defensief. Ik noem het bewust niet agressief want ze steken niet om een aanval te plaatsen maar wel om huis en haard te verdedigen, en dat is ze goed recht. Maar natuurlijk niet handig voor een imker met een bijengifallergie.
Niets doen zou het einde betekenen voor dit volk, want zonder koningin geen nieuwe bijen en na 2 maanden is het dan voor het hele volk einde oefening. Gelukkig heeft een imker wel mogelijkheden om zo’n volk te helpen. In dit geval kon ik een goede koningin geboren in 2019 van een collega overnemen die de koninginnen net aan het omwisselen was.
Deze koningin is nu ruim drie weken geleden ingevoerd. Ik heb nog niet in de kast gekeken maar gezien de hoeveelheid bijen die sinds dit weekend in en uitvlogen is de koningin geaccepteerd en goed aan de leg. Wat een heerlijk rustig gezoem voor die kast. Dat biedt hele goede hoop dat de wissel goed is gegaan en nu mogen ze weer op sterkte komen.

De andere kast bevat een volk wat helaas voor mij beschikt over een pittig karakter, heuse kamikaze piloten. Dit volk kon op deze manier niet blijven in de moestuin. De koningin bepaalt door haar erfelijk materiaal het karakter van een bijenvolk. Daar probeer ik nu gebruik van te maken.
Ik heb bijna twee weken geleden uit dit volkje zoveel mogelijk jonge bijen gehaald en over twee kleine kastjes verdeeld. De oudere bijen, het hele broednest en de koningin zijn achtergebleven in de grote kast met het voer en stuifmeel. In de mini volkjes heb ik nieuw gekochte jonge koninginnen ingevoerd die nog op bruidsvlucht moesten.
1 kastje is helaas leeggeroofd maar het andere kastje lijkt wel goed te zijn gelukt. Over ongeveer 3 weken als dat volkje goed groeit worden ze samengevoegd met de grote kast met de kamikazes. Samen is dat dan weer een groot volk maar dan met een nieuwe koningin en hopelijk een ander karakter.